Maker Nedir?
“Maker” kelime olarak Make (yapma) fiilinden türetilmiştir, kısaca anlatmak gerekirse kendisi bir şeyler ortaya koyan, üreten kimseye “Maker” denir. Kişinin kendi çabalarıyla bir şeyler yapma işi, yabancı dilde DIY (do it yourself – kendin yap) kavramı ile bir kültür haline gelerek, Maker Hareketi (Maker Movement) ile anılmaya başlamıştır. Maker Hareketi, Teknoloji ile “kendin yap” kültürünün birleşmesinden oluşan ve dünyada hızla yayılan bir bir akımdır.
Maker Hareketi kapsamında Arduino ve benzeri elektronik donanımlar ile projeler yapan, 3 boyutlu yazıcılar ile birşeyler tasarlayıp basan, kendi drone’unu yapan hatta ve hatta kendisinie ait yemek tarifi olan herkes kendini Maker olarak tanımlayabilir ve ortaya çıkan her türlü ürün/materyal maker hareketi kapsamında, maker ruhu ile yapılmış kabul edilebilir.
Maker Hareketi öncülerinden Dale Dougherty‘nin tanımına göre, “Maker Ruhunun” temelinde rekabet yerine paylaşım, para yerine yetenek, yoğun ezber bilgi yerine deneyim vardır.
Maker kültürünün en çok beslendiği şey paylaşım ve deneyimdir. Maker, oluşturduğu şey her ne ise kendisine saklamak yerine paylaşmayı tercih eder. Bilgi ve deneyim buna dahildir. Maker’lar için ezber bilgiden çok deneyim önemlidir. Ezbere bilginin, bir şey oluşturmada deneyim kadar etkin rol almayacağını bilir. Deneyim kazanma süreci genellikle şu şekilde işler: yap, başarısız ol ve tekrar yap. Bu yüzden Maker, aynı zamanda başarısız olmaktan korkmayan kişidir.
Günümüzde teknolojinin yayılması ve herkese ulaşabilmesi sayesinde, herhangi birşey meydana getirmek çok kolay hale gelmiştir. İnternet sayesinde her türlü kaynağa erişim mümkündür. Böylece yapılmak istenen şeyle ilgili detaylı açıklama, devre şemaları, 3 boyutlu yazıcı model dosyaları gibi materyaller kolaylıkla temin edilebilir.
Maker’lığın ruhunda paylaşmak olduğundan, Maker’ların birlikte kolektif bir şekilde çalışabileceği mekanlar bulunmaktadır. Bu atölyelerde, her tecrübe seviyesinden insan bir araya gelerek hayallerini, deneyimlerini ve fikirlerini paylaşma olanağı bulabilir. Özellikle bu tip mekanlar, yeni başlayan kişiler için eğitim niteliğinde etkinlikler düzenlemektedirler.
Maker’ların yaptıkları işleri sergiledikleri bir de Maker Panayır’ları(Maker Faire) yapılıyor. Maker panayırları genelde ücretsiz ya da çok düşük ücretle, insanların ailece gelebileceği ve üretilen projeleri inceleyebileceği keyifli ortamlardır. Eğer sizde de Maker ruhu varsa ve bir yerden başlamak istiyorsanız, bu tarz toplulukların etkinliklerini takip edebilirsiniz.
Maker Eğitimi Neden Önemlidir? Bize Neler Katar?
Dışardan almak yerine kendinizin üretmesini teşvik eder. Sizi kendinize yeten bir birey haline çevirir. Maker eğitimleri size özellikle teknoloji alanı olmak üzere, birçok farklı konuda bu yeteneği eğlenceli bir şekilde öğretir. Yeni bir şeyi nasıl anlayacağınızı, nasıl üreteceğinizi katar, öğrenme disiplinlerini değiştirir, tembellik yerine eğlenerek üretme kültürünü ortaya koyar.
Özetle; Maker eğitimleri sizi bugüne ve yarına hazırlayan eğitimlerdir. Önemlidir çünkü;
Sizi geleceğin belirsizliğinden korur.
Yaratıcılığı artırır.
Üretimi destekler.
Size hayatınızı değiştirecek alet ve edevatı sağlar.
Tembellikten kurtarır.
Siz de sıradanlığın bir adım ötesinde olmak istiyorsanız, farklı bir hayat mümkün diyorsanız bu hareketi takip etmeli, olabildiğince içinde olmalısınız.